joi, 17 aprilie 2008

"It's not that I'm that much in favor of McCain, it's the other two are turning me off"

Spusele din titlu definesc, conform concluziilor analizei-sondaj efectuate - pe un eşantion de 1844 de persoane - de Yahoo împreună cu Associated Press, atitudinea alegătorului american orientat politic, de dată recentă, către insolitul şi tranşantul candidat republican McCain. Mulţi dintre democraţii moderaţi (adică cei mai moderat liberali - în accepţiunea US a termenului) sau dintre cei care se autodenumesc independenţi, dar având idei conservatoare (mă refer la electorat), înclină tot mai puternic - începând cu noiembrie 2007 - înspre McCain, ajungându-le cu infinita, sterila întrecere retorică între doamna H. Clinton şi domnul B. Hussein Obama. De reţinut că sondajele din finalul lui 2007 scoteau la iveală tendinţa poporului de a trimite un democrat la Casa Albă (un avans de 13% faţă de cei care doreau un republican ca preşedinte).

Ce mi-e drag mie unuia e să văd cum cetăţenii americani wasp cu drept de vot se lasă cu voluptate, intelectualmente, pradă dezbaterilor, aproape dând impresia că s-au schimbat radical şi că au lăsat în urmă vechile prejudecăţi rasiale şi de "clasă", pentru ca, pe măsură ce se apropie momentul decisiv al alegerilor, să revină la opţiunile lor covârşitor conservatoare. Am senzaţia, urmărind aceste sondaje şi surveys, că votanţii din SUA l-au plimbat pervers pe Obama prin ţară (aş spune: ca pe un documentar bine făcut, dar nu neapărat de bun simţ, semnat M. Moore), pompând în el o serie de false speranţe şi aşteptări, dar au uitat să-i mărturisească de-a dreptul că "încă nu e momentul" şi că, finalmente, nu-l vor învesti cu încrederea lor pentru funcţia supremă.

Plăcut, hotărât, onest şi puternic îl găsesc respondenţii pe John McCain, numărul lor fiind în continuă creştere. În acest timp, Obama stagnează, la aceleaşi "categorii" (likeable, decisive, strong and honest), iar Clinton este în cădere uşoară. Principalul neajuns care i se reproşează candidatului republican de cei ce se ţin ideologic aproape de tabăra democrată este vârsta - 71 de ani. Preocuparea se referă la gradul de rezistenţă a acestuia la stresul job-ului prezidenţial.

Dacă, aşa cum se întrevede, scorul va fi strâns în noiembrie a.c., între (cel mai probabil) Obama şi McCain, votanţii nehotărâţi, democraţii tradiţionalişti şi, bineînţeles, republicanii dezamăgiţi de politicile bushiste vor putea face diferenţa în favoarea veteranului. Îi ţinem pumnii lui Barack Obama şi staff-ului (y compris soţia) să continue seria gafelor de până acum. În rest, vor "lucra" împotriva lui reţinerile de ordin rasial ale publicului elector (oare nu fu un considerabil semnal scăderea drastică a popularităţii lui Oprah, în urma declaraţiei făţişe a acesteia de susţinere pentru candidatul democrat?) şi materia primă mai mult...discursivă din care B.O. pare a fi alcătuit.

Niciun comentariu: