luni, 19 octombrie 2009

Forgiving the sinner - întâlnire cu Zeruya SHALEV

Se ştie că există o dublă măsură în receptarea socială a adulterului, în funcţie de genul făptaşului: în timp ce bărbatul ”calcă-n străchini”, lucru privit cu un soi de amuzament complice, femeia, atunci când înşală, preacurveşte, etichetată fiind definitiv, fireşte, ca stricată. La cei 30 de ani ai săi, Yaarah, soţia lui Yoni, se lipeşte cu bună ştiinţă şi cu un fel de disperare de acest apelativ ostracizant, părăsind apele calme şi sălcii ale căsniciei sale desăvârşite şi aruncându-se de-a dreptul în vraja cu termen scurt a ultimelor spasme, încă onorabile, ale unui penis de 60 de ani.

Oricât ar încerca să-şi îndulcească derapajul, înconjurându-l cu o aureolă romantică, drama infidelei lui Shalev are o amploare mult mai îngustă decât cea a flaubertienei Madame Bovary. Spre deosebire de Emma, Yaarah nu este victima captivă, nemilos tratată, a obtuzităţii religiei şi moralei societăţii israeliene, nici a deşartei pofte pentru lux şi risipă. Nu, pe israeliancă nu o ţine nimeni prizonieră sau credincioasă cu de-a sila, nici măcar soţul ei, darmite amantul cel scăpătat. Dimpotrivă, ea vieţuieşte şi are o carieră promiţătoare în sânul unei societăţi liberale, fiind cel mult o ostatică benevolă a propriei foamete de sex (obsesie care, la rându-i, are ca posibil izvor inconştient nevoia de-a dinamita amintirea relaţiei terne, mincinoase dintre părinţii săi).

___________________

Textul complet poate fi citit pe bookblog.ro: Viaţa amoroasă

8 comentarii:

cristians. spunea...

Companioano, eu zic să închidem. :)

delaskela spunea...

nici sa nu va ginditi!

literelibere spunea...

ar fi pacat. lumea citeste chiar daca nu zice nimic...

cristians. spunea...

Aahaa, aici mi-eraţi, vrăjitorilor! :))

Rareș spunea...

Sper că nu te referi la ACEL închis. Îmi uit manierele și vin să te bat la fund cu tenișii ăia care nu-ți plac! Ontopic: am citit și continuarea. Sper să citesc și cartea, curând. Acum sunt puțin obsedat de Amos Oz. Și mai și lucrez cam 14 ore pe zi, fir-ar.

cristians. spunea...

Mă refeream să închidem fereastra, că era curent. Şi masa cam pustie.

Hei, dar poate că măcar dumneata lucrezi 14 h cu rost. Eu nu.

monica spunea...

Va rog si eu sa nu-nchideti. Citesc pe muteste, dar cu folos.

cristians. spunea...

Vai, dar de data asta chiar (pe jumătate + 1) glumeam! :) Nu neg că e important pentru noi să vedem cum ieşiţi o ţâră din anonimat. Mai schimbăm o vorbă. Mnoa...